Verklein de kans op diefstal door eigen personeel met deze 9 tips

Verklein de kans op diefstal door eigen personeel met deze 9 tips

Stelend personeel. Het komt in elke branche voor. En het kost bergen geld. Met deze 9 tips verkleint u de kans op diefstal door eigen personeel drastisch. Beter voor uw portemonnee en uw imago.

In mei van dit jaar kreeg een leidinggevende van de HEMA 240 uur werkstraf omdat ze 15 maanden lang honderden artikelen van haar werkgever had gestolen. Dat varieerde van chocolade tot lampen en computerspullen, die ze vervolgens op internet en rommelmarkten verkocht. Ze moest haar werkgever maar liefst 12.000 euro terugbetalen.

Wat is interne diefstal?

Het stelen door personeel op het werk wordt ook wel interne diefstal genoemd. Maar wat valt daar allemaal onder? Uiteraard het stelen van producten, zoals de leidinggevende van de HEMA deed. Dat kan gaan om kleine bedragen, zoals pennen, printpapier en ja zelfs wc-papier. Maar ook om duurdere producten, zoals kleding of elektronische apparatuur die in een winkel verkocht worden. Het geven van korting aan vrienden of familie en vertrouwelijke informatie doorspelen aan concurrenten is ook diefstal.

Verduistering

Naast interne diefstal bestaat ook nog verduistering. In het strafrecht betekent diefstal: “Het wegnemen van een goed dat een ander toebehoort, met het oogmerk om dat toe te eigenen”. Verduistering is net weer iets anders, namelijk als iemand een goed van een ander al in zijn bezit heeft en het zichzelf toe-eigent. Een usb-stick stelen op het werk is diefstal. Maar als iemand de usb-stick leent en hem weigert terug te geven is het verduistering.

Diefstal op de werkvloer: wie stelen?

De term diefstal op de werkvloer is misleidend. Bij werkvloer denkt u waarschijnlijk aan medewerkers, maar ook leidinggevenden kunnen hun slag slaan. Dat blijft vaker onopgemerkt; ze doen het op een slinksere manier en kennen de bedrijfsstructuur en -regels vaak goed. Zo kunnen ze de diefstal beter verdoezelen. En dat terwijl de bedragen vaak veel hoger zijn dan bij de werknemers. Kijk maar naar de leidinggevende van de HEMA. Staar u dus niet blind op de medewerkers laag op de ladder.

Tips tegen diefstal door personeel

Wat kunt u doen om diefstal door eigen personeel te voorkomen of in ieder geval de kans drastisch te verkleinen? Wij adviseren de volgende maatregelen:

 • Stel een gedragscode op en zorg dat medewerkers die kennen.
 • Laat een antecedentenonderzoek uitvoeren bij nieuw personeel.
 • Investeer in uw personeel en geef ze kans om te groeien
 • Creëer een veilige en vertrouwde sfeer in uw bedrijf. Behandel uw personeel met respect, toon interesse en geef complimenten.
 • Zorgen dat de administratie op orde is en controleer regelmatig.
 • Maak niet 1 persoon verantwoordelijk voor de financiën of voorraad.
 • Plan regelmatig werkoverleggen en 1 op 1-gesprekken in zodat u weet wat er speelt op de werkvloer.
 • Voer veranderingen niet top-down in, maar betrek uw personeel.
 • Laat een risicoanalyse uitvoeren van uw bedrijfsprocessen.

Vergeet punt 3 nooit. Zo bleek de leidinggevende van de HEMA schulden te hebben, die ze met de gestolen goederen wilde aflossen. Mensen met privéproblemen kunnen uit wanhoop rare sprongen maken. Dat kan gaan van diefstal tot onterechte ziekmeldingen. Zorg dus dat u niet die anonieme eigenaar of directeur bent. Ken uw mensen en investeer in ze.

Toch slachtoffer geworden?

Hoe goed u ook uw best doet om interne diefstal te voorkomen, 100% zekerheid dat het niet gebeurt, is er helaas niet. Er kan altijd een rotte appel tussen uw personeel zitten die het niet zo nauw neemt met integriteit op de werkvloer.

Wat te doen als u vermoedens heeft van diefstal door personeel? U moet dan onderzoek doen. Dat bestaat uit:

 • Zoveel mogelijk informatie via verschillende bronnen verzamelen
 • Verhoren voorbereiden
 • Getuigen ondervragen
 • Het verdachte personeelslid verhoren
 • Al het bewijsmateriaal vastleggen in een dossier
 • Een rapportage maken over de resultaten van uw onderzoek

Het kan prettig en slim zijn om hiervoor een externe partij in te schakelen, zoals een recherchebureau die gespecialiseerd zijn in bedrijfsrecherche onderzoek.

Recherchebureau inschakelen: de voordelen

Recherchedienst Nederland wordt regelmatig ingehuurd door bedrijven of organisaties die te maken hebben met diefstal door personeel. Het scheelt u veel tijd en wij weten precies wat wel en niet te doen, geven u advies én doen onderzoek. Want personeel op non-actief zetten of ontslaan kan niet zonder bewijs. En u moet dan ook nog precies weten welke aspecten juridisch van belang zijn, wilt u uw medewerker ontslaan. Het dossier moet dus zeer compleet en zorgvuldig vastgelegd zijn. Dit specialistische werk voeren wij voor u uit. Ons uitgebreide dossier kunt u in een later stadium dus ook gebruiken voor een aangifte en eventuele rechtszaak tegen een of meerdere medewerkers. Wacht niet te lang en onderneem actie.

[callout title=”Bent u slachtoffer van diefstal?” buttontext=”Contact” buttonlink=”https://www.inquirendum.nl/contact/”] Neem dan nu contact met ons op.

Bel ons op +31(0)6 25 19 36 26 of stuur een e-mail naar info@inquirendum.nl en maak een afspraak voor een intakegesprek.
[/callout]

Close Menu