Tijdfraude: laat uw werknemers geen dief van uw portemonnee zijn

Tijdfraude

Het komt vaak voor in bedrijven en organisaties: tijdfraude. Gesjoemel met het registreren van gewerkte uren kan een behoorlijke kostenpost zijn. Wij vertellen u op welke vormen van tijdfraude u alert moet zijn, hoe u de signalen herkent en wat u eraan kunt doen.

Tijdfraude: een vorm van werkverzuim

Werkverzuim betekent dat iemand niet werkt, terwijl hij of zij dat normaal wel zou doen. En dan niet omdat iemand ziek is. Tijdfraude is een vorm van werkverzuim waarbij gesjoemeld wordt met het registreren van de gewerkte uren. En dat kan op meer manieren gebeuren dan u denkt. Waarschijnlijk recht onder uw neus, zonder dat u het doorheeft.

Hoe kan een werknemer tijdfraude plegen?

Tijdfraude plegen is een van de meest voorkomende vormen van interne fraude. Een werknemer kan op ontzettend veel verschillende manier sjoemelen met gewerkte uren. Denk maar eens aan:

  • Stiekem eerder naar huis gaan
  • Langer of vaker pauzeren dan is afgesproken
  • Overuren declareren die niet gemaakt zijn
  • Thuiswerken, maar niet aan het werk zijn
  • Onder diensttijd vakanties boeken, constant op sociale media zitten, privé-telefoontjes plegen
  • Aan het werk zijn voor eigen bedrijf of andere werkgever
  • Bewust heel traag werken
  • Afspraken buiten de deur registreren, maar er niet verschijnen

Als iemand constant een uur in plaats van een half uur pauzeert of heel vaak pauzeert, valt u of andere werknemers dat waarschijnlijk wel op. Maar er zijn ook veel manieren om tijdfraude te plegen die heel wat lastiger te ontdekken zijn. Er zijn wel een aantal signalen waar u op kunt letten.

Op welke signalen kunt u letten?

Er zijn wat tekenen aan de wand bij tijdfraude. Zo heeft u misschien een werknemer in dienst die structureel een lagere output heeft dan collega’s of altijd achterloopt op de planning. Ga eens een gesprek aan en probeer te achterhalen wat de reden hiervan is. Heeft de werknemer problemen, te veel werk op het bord liggen of kan er eventueel sprake kan van tijdfraude?
Werkt uw medewerker thuis, maar merkt of krijgt u te horen dat hij of zij vaak niet is ingelogd, niet reageert op mail of de telefoon niet opneemt? Dit kan een teken zijn van werkverzuim. Klikt een medewerker regelmatig internetpagina’s weg zodra u of collega’s binnenlopen of wordt de telefoon snel opgehangen? Dan is er wellicht iets niet in de haak. Dit zijn allemaal signalen van tijdfraude waar u alert op kunt zijn.

Laat een onderzoek naar tijdfraude doen

Helaas is het bewijzen van tijdfraude geen makkelijke zaak. Want hoe bewijst u dat uw vermoedens kloppen? U bent niet constant op de werkvloer aanwezig en uw werknemer heeft wellicht regelmatig afspraken buiten de deur. Bovendien wilt u de band met uw werknemer ook niet onterecht beschadigen.
Een slimme oplossing is het inhuren van een particulier recherchebureau. Op deze manier weet u zeker of uw vermoedens kloppen en komt de vertrouwensband die u met uw medewerker hebt niet op het spel te staan. Recherchebureau Inquirendum heeft ruime ervaring met het doen van onderzoeken naar interne bedrijfsfraude, zoals tijdfraude. Wij werken volgens alle wetten en regels op dit gebied zodat u zeker weet dat u straks uitvoerig en geldig bewijs in handen heeft.

[callout title=”Bel of mail ons nu” buttontext=”Contact” buttonlink=”https://www.inquirendum.nl/contact/”]

Heeft u een vermoeden dat een of meerdere van uw werknemers het niet zo nauw neemt met gewerkte uren? Laat ons dan een onderzoek naar tijdfraude doen. Als u vandaag belt of mailt, plannen we zo snel mogelijk een intake in. Neem contact op.

[/callout]

Close Menu