Partneralimentatie wet: wat te doen als uw ex fraude pleegt?

Partneralimentatie wet

Na een scheiding kunt u te maken krijgen met de partneralimentatie wet. Dat gebeurt als u of uw ex-partner te weinig verdient om van te leven.
Maar wat als u het vermoeden heeft dat uw ex de boel bedriegt en niet eerlijk is over de huidige situatie? In dit blog leggen we alles rondom partneralimentatie uit en vertellen wat u kunt doen tegen alimentatiefraude.

Er is de laatste jaren aardig wat te doen geweest rondom de partneralimentatie wet. Er gingen steeds meer stemmen op om de duur van de partneralimentatieplicht te verlagen. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel van VVD, D66 en de PvdA om ex-partners nog maar 5 jaar te ondersteunen met partneralimentatie. ‘Want’, zo zegt PvdA-kamerlid Attje Kuiken, ‘Als je na een huwelijk besluit uit elkaar te gaan wil je er zeker van zijn dat je allebei zo snel mogelijk weer op eigen benen kunt staan. Het is voor jezelf niet goed als je langdurig financieel afhankelijk blijft van de ander als dat niet nodig is.’

Of en wanneer de nieuwe partneralimentatie wet wordt aangenomen is nog niet duidelijk. Tot die tijd gelden de oude regels. Hoe zitten die regels precies in elkaar? We zetten het op een rij.

Alimentatie partner: dit zijn de huidige regels

Bent u op of na 1 juli 1994 gescheiden? Dan gelden de volgende regels voor de duur van de partneralimentatie:
• maximaal 12 jaar als u samen kinderen heeft;
• maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar;
• net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar zonder kinderen.

De hoogte van het bedrag kunt u samen bepalen met bijvoorbeeld een mediator, advocaat of notaris. Als u er niet uitkomt, kan een rechter de hoogte bepalen.
Is de termijn voorbij? Dan is er geen betalingsverplichting meer. De partneralimentatie kan ook stoppen als de ex-partner een hoger inkomen krijgt, gaat trouwen of samenwonen of overlijdt. (Bron: Rijksoverheid).

Wat als uw ex niet wil betalen?

Helaas kan het voorkomen dat u recht hebt op partneralimentatie, maar dat uw ex constant te laat betaalt of helemaal weigert te betalen. U kunt de alimentatie dan via het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) laten innen. De hoogte van het bedrag moet dan wel via de rechter zijn vastgesteld. Voor de precieze regels kunt u terecht op de site van de Rijksoverheid.

Vermoeden van alimentatiefraude

Misschien bent u juist degene die alimentatie aan uw ex-partner moet betalen. En heeft u het vermoeden dat uw ex niet eerlijk is over zijn of haar huidige leefsituatie. In de loop der jaren kan er tenslotte van alles veranderd zijn. Denk aan:

  • uw ex is meer gaan verdienen
  • uw ex woont samen
  • uw ex is een geregistreerd partnerschap aangegaan of is opnieuw getrouwd.

Officieel moet uw ex-partner een verandering van de situatie netjes doorgeven zodat de hoogte van de partneralimentatie aangepast kan worden of de alimentatie helemaal stopgezet wordt. Maar wat als uw ex dat niet doet?

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Elke dag die u wacht, betaalt u geld aan iemand die daar geen recht meer op heeft. Slechts een vermoeden van fraude is helaas niet genoeg. U zult het echt moeten bewijzen. U kunt een recherchebureau inhuren om een partneralimentatie onderzoek te laten uitvoeren.

Onderzoek naar overtreding partneralimentatie wet

Onderzoek naar alimentatiefraude is een van de meest ingewikkelde onderzoeken die wij uitvoeren. Bewijzen dat iemand samenwoont is niet makkelijk. Daar is uitgebreid onderzoek voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het verhoren van getuigen en/of het gebruik maken van observaties. Ook bij het vermoeden dat iemand meer is gaan verdienen of bijvoorbeeld zwart werkt, moeten wij grondig onderzoek doen.
Dat is belangrijk, want zonder sterk bewijs, staat u zeer zwak en is de kans groot dat u gewoon moet blijven betalen.

Onderneem nu actie

Wilt u zo snel mogelijk bewijs in handen hebben dat uw ex-partner zich niet aan de partneralimentatie wet houdt? Dan neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij gaan meteen voor u aan de slag.

[callout title=”Hulp nodig?” buttontext=”Contact” buttonlink=”https://www.inquirendum.nl/contact/”]
Bel ons op +31(0)6 25 19 36 26 of stuur een e-mail naar info@inquirendum.nl en maak een afspraak voor een intakegesprek.
[/callout]

Close Menu