Opgelicht via internet: wat nu en hoe voorkomt u dit voortaan?

Opgelicht via internet

Internetoplichting komt helaas elke dag voor. De markt voor internetoplichters is immers oneindig groot. Bent u opgelicht via internet en wilt u weten wat te doen? Maar vooral ook tips ontvangen zodat u niet nog een keer slachtoffer wordt? Met dit blog helpen wij u verder.

Bij het Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kwamen in 2017 maar liefst 38.343 aangiften binnen. De gemiddelde schade bedroeg 197,32 euro per gedupeerde klant. (Bron: Politie.nl)
En dat zijn natuurlijk lang niet alle zaken van internetoplichting, want niet iedereen doet aangifte.

Wat is internetoplichting?

Bij online oplichting, oftewel internetoplichting, doet u een aankoop via het internet waarbij u niet krijgt waar u voor betaald heeft. U ontvangt het product helemaal niet, het is kapot of nep. Of u biedt een product aan, stuurt dit op en ontvangt nooit een betaling. Dit gebeurt via handelssites als Marktplaats, Speurders, eBay etc. Maar ook via sociale media of een malafide webshop.

Is het strafbaar?

Ja, oplichting is een strafbaar feit. Het staat bekend als artikel 326 van het Wetboek van Stafrecht. Ook online oplichting is strafbaar. De politie richt zich dan op gevallen waarbij iemand door misleiding een product of geld heeft afgestaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een valse naam, een niet kloppend adres, een niet bestaande webshop, nepfoto’s of andere misleidingen.

Ik ben opgelicht via internet, wat nu?

Bent u opgelicht via internet? Doet u dan altijd aangifte. Dat kunt u het beste online doen via politie.nl. Hoe meer informatie u heeft, hoe meer kans u maakt dat de politie daadwerkelijk een onderzoek start. Denk aan zaken als:

 • De originele advertentie
 • Persoonlijke gegevens van de verkoper of koper
 • Mailwisseling of tekstberichten
 • Bankafschrift met de betaling

Het meeste kans op een onderzoek maakt u uiteraard als u de identiteit van de koper of verkoper bekend is. En nou juist dat is vaak het probleem. Het kan dus verstandig zijn om ons eerst een onderzoek naar de internetoplichting te laten doen. Wij proberen de identiteit van de verdachte te achterhalen en bouwen een uitgebreid dossier op dat u kunt gebruiken bij de aangifte.

Geld terugkrijgen kan alleen als u een rechtszaak start. Ook dan is het beschikken over een uitgebreid dossier en het hebben van de identiteit van de dader zeer belangrijk.

Herhaling voorkomen

Als u eenmaal online oplicht bent, wilt u dit uiteraard niet nog een keer meemaken. Hoe kunt u dit in de toekomst voorkomen? Wij geven u een aantal praktische tips:

 • Gebruik uw gezonde verstand. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
 • Controleer de verkopersgegevens op de site van de politie voordat u met iemand in zee gaat.
 • Google de webshop en lees ervaringen/reviews van anderen.
 • Koop alleen via webshops die een officieel keurmerk hebben (bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk etc).
 • Betaal bij voorkeur met een creditcard.
 • Koopt of verkoopt u iets via sites als Marktplaats? Haal of breng het product dan zelf.
 • Controleer hoe lang iemand al lid is van de online handelsplaats en check of diegene een normale naam of overduidelijk een anoniem account gebruikt.
 • Controleer de ervaringen van anderen met de koper of verkoper op Marktplaats. Deze mogelijkheid is er nu, maak er gebruik van.
 • Stuur nooit een kopie op van uw paspoort of uw BSN-nummer.

Met bovenstaande tips, verkleint u de kans om opgelicht te worden via internet aanzienlijk.

[callout title=”Meer informatie” buttontext=”Contact” buttonlink=”https://www.inquirendum.nl/contact/”]
Bent u opgelicht via internet en wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen doen?
Bel ons op +31(0)6 25 19 36 26 of stuur een e-mail naar info@inquirendum.nl en maak een afspraak voor een intakegesprek.
[/callout]

Close Menu