Onterecht ziekmelden: herken de signalen en onderneem actie

Onterecht ziekteverzuim

Natuurlijk wilt u het beste voor uw werknemers. Ook als ze zich ziekmelden. U heeft tenslotte een zorgplicht als werkgever. Maar hoe weet u nou zeker of uw werknemer ook écht ziek is? In dit blog geven we u voorbeelden van onterecht ziekmelden en vertellen we u welke maatregelen u kunt nemen tegen fraude met ziekteverzuim.

In het eerste kwartaal van 2018 was er een bovengemiddeld ziekteverzuim in Nederland. Het ziekteverzuimpercentage kwam uit op 4,9, het hoogste sinds 2007. Niet echt positief nieuws. Nog minder positief: een klein deel van de werknemers die zich ziekmelden, is helemaal niet ziek of minder ziek dan ze beweren. Zij maken zich schuldig aan onterecht ziekmelden. Iets waarvan u als werkgever natuurlijk niet blij wordt. U maakt namelijk onnodig hoge kosten.

Fraude ziekteverzuim

Als werkgever kunt u helaas te maken krijgen met interne bedrijfsfraude. Denk maar eens aan een werknemer die kantoorartikelen steelt, sjoemelt met werktijden of informatie doorspeelt aan concurrenten. Ook onterecht ziekmelden is een vorm van bedrijfsfraude. Hoe ziet die fraude met ziekteverzuim eruit?

Onterecht ziekteverzuim herkennen

Het is niet altijd meteen duidelijk dat een van uw werknemers zich schuldig maakt aan onterecht ziekmelden. Dit zijn enkele signalen waaraan u onterecht ziekteverzuim kunt herkennen:

  • U heeft het gevoel dat uw werknemer het ziekteherstel lijkt te frustreren of aan het verlengen is
  • Er gaan geruchten binnen uw bedrijf dat de werknemer wellicht niet zo ziek is als hij of zij zich voordoet
  • Er lijken steeds andere klachten bij te komen
  • Uw werknemer lijkt het contact met u, de werkgever, uit de weg te gaan
  • U krijgt een duidelijk signaal dat uw werknemer niet ziek thuis zit maar elders aan de gang is of andere activiteiten onderneemt die niet passen bij het ziektebeeld
  • Op social media lijkt de werknemer verre van ziek

U ziet, er kan echt van alles aan de hand zijn bij fraude met ziekteverzuim. Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt ‘Hoe herken ik het onterecht ziekmelden dan?’

Wat te doen met uw vermoedens?

Herkent u een of meerdere van bovenstaande signalen? Dan is de kans aanwezig dat u met een onterechte ziekmelder te maken heeft. En nu? Hoe kunt u bewijzen dat uw vermoedens kloppen zonder de relatie met de bewuste werknemer en eventueel zijn/haar collega’s te beschadigen?

Het is slim om een externe partij in te schakelen om onderzoek te doen naar onrechtmatig ziekteverzuim. Zo loopt u niet het risico een goede relatie met uw personeel vroegtijdig op het spel te zetten en weet u zeker dat het onderzoek volgens alles regels plaatsvindt. Stel dat het tot een rechtszaak komt, dan heeft u door een wettig en erkend recherchebureau in te schakelen wettig bewijs in handen.

Neem contact op

Heeft u een sterk vermoeden dat een werknemer zich schuldig maakt aan onterecht ziekmelden? Neem dan contact op met Recherchebureau Inquirendum. Onze rechercheurs hebben veel ervaring met het doen van onderzoek naar fraude ziekteverzuim. Zij doen uitgebreid onderzoek en zetten alle informatie overzichtelijk in een dossier. Dit kunt u in een later stadium eventueel gebruiken tijdens een rechtszaak. Neem nu contact op, dan plannen we zo snel mogelijk een intake in om te kijken of we u kunnen helpen.

Leestip

Wilt u het ziekteverzuim in uw bedrijf of organisatie terugdringen? De kans op onterecht ziekmelden verminderen? Dan is het boek ‘Ziekteverzuim bestaat niet’ een aanrader.

[callout title=”Hebt u het vermoeden van een onterecht zieke werknemer?” buttontext=”Contact” buttonlink=”https://www.inquirendum.nl/contact/”] Neem dan nu contact met ons op.

Bel ons op +31(0)6 25 19 36 26 of stuur een e-mail naar info@inquirendum.nl en maak een afspraak voor een intakegesprek.
[/callout]

Close Menu