Concurrentiebeding in contract: de regels op een rij

Concurrentiebeding in contract

Wilt u als werkgever een concurrentiebeding in een contract opnemen? Zorg dan dat u goed op de hoogte bent van alle regels. Dit kan een hoop ellende voorkomen. In dit blog zetten wij de belangrijkste regels op een rij. Zo weet u precies wanneer een concurrentiebeding rechtsgeldig is.

Concurrentiebeding of relatiebeding?

U wilt als werkgever uw opgebouwde klantenbestand en bedrijfsgeheimen natuurlijk niet zomaar weggeven. Om te voorkomen dat uw werknemer de kennis en het netwerk dat hij opbouwt vervolgens inzet bij een concurrent, kunt u een concurrentiebeding of een relatiebeding in een contract opnemen.

Het verschil? Bij een concurrentiebeding is er een verbod om gedurende een bepaalde periode, binnen een bepaald geografisch gebied bij een concurrent te gaan werken. Een relatiebeding verbiedt uw werknemer ‘slechts’ om na het dienstverband uw klanten te benaderen.

Waarom concurrentiebeding in contract?

Met een concurrentiebeding in een contract kunt u uw bedrijf of organisatie beschermen. Als werkgever voorkomt u dat uw (ex-) werknemer er vandoor gaat met kennis of zelfs klanten van uw bedrijf of organisatie en deze inzet bij de concurrent of een eigen onderneming start. Het spreekt voor zich dat dit nadelige gevolgen voor u kan hebben, zoals een dalende omzet. Het is dus verstandig om een concurrentiebeding in een contract te zetten. Maar wat zijn nou precies de regels?

Wanneer is een concurrentiebeding rechtsgeldig?

Als u als werkgever zo’n beding opneemt in de arbeidsovereenkomst, belemmert dit de werknemer in zijn grondrecht op vrije arbeidskeuze. Daarom stelt het recht (art 7:653-1 BW) strenge eisen aan de geldigheid van het beding. Bij het aangaan moet de werknemer zich goed bewust zijn van de inhoud ervan, net als van de belemmerende consequenties. Daarom moet het schriftelijk worden overeengekomen (ook wel het ‘schriftelijkheidsvereiste’ genoemd). Als dat niet op juiste wijze is gebeurd, is het beding niet geldig en staat de werkgever met lege handen. De regels op een rij:

  • De arbeidsovereenkomst is voor onbepaalde tijd aangegaan
  • Uw werknemer moet 18 jaar of ouder zijn
  • Het beding moet schriftelijk overeengekomen zijn
  • Uw werknemer heeft de arbeidsovereenkomst of een ander document met daarin het beding voor akkoord ondertekend of
  • U heeft uw werknemer in een arbeidsovereenkomst of brief verwezen naar bijgevoegde algemene arbeidsvoorwaarden met daarin een concurrentiebeding. Uw werknemer heeft voor akkoord getekend.

(Bron: Judex.nl)

Heeft u uw werknemer niet op de hoogte gebracht van het concurrentiebeding en heeft hij/zij niets ondertekend? Dan is het concurrentiebeding dus niet rechtsgeldig. U staat dan met lege handen als uw (oud-) werknemer het concurrentiebeding schendt.

Concurrentiebeding in contract dat tijdelijk is

Ook belangrijk om te weten: hoe zit het met een concurrentiebeding in een tijdelijk contract? Deze regel is per januari 2015 veranderd. U mag als werkgever alleen een concurrentiebeding in een tijdelijk contract zetten als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. U moet deze belangen schriftelijk motiveren. Alleen dan is een concurrentiebeding rechtsgeldig. Let hier dus goed op!

Schending concurrentiebeding: en nu?

Heeft u netjes alle regels gevolgd en is het concurrentiebeding rechtsgeldig, maar trekt uw (oud-) werknemer zich hier niets van aan? Wat kunt u dan doen? Voor een schending van een concurrentiebeding geldt: wie eist die bewijst. U zult dus met overtuigende bewijzen moeten komen. En dat is niet altijd even makkelijk.

Het kan dus slim zijn om een expert naar de zaak te laten kijken en bewijs te laten verzamelen. Wij van Recherchebureau Inquirendum hebben rechercheurs in dienst die veel ervaring hebben met een concurrentiebeding in een contract en de schending hiervan.

Laat een gedegen onderzoek doen

Schakel ons in voor een concurrentiebeding onderzoek en wij tonen aan dat uw (ex-) werknemer het concurrentiebeding schendt. We doen eerst een administratief vooronderzoek, waarna het tactisch onderzoek start. Onze tactisch rechercheurs interviewen getuigen en betrokkenen. Als het nodig is, kunnen wij ook observatie als onderzoeksmiddel inzetten. Wij zetten al onze bevinden in een uitgebreid onderzoeksdossier dat u in een eventuele rechtszaak kunt gebruiken.

Concurrentiebeding in contract geschonden? Neem contact op!

Ontdekt u dat uw (oud-) werknemer het concurrentiebeding in het contract geschonden heeft? Wacht dan niet langer en onderneem actie. Neem contact met ons op en wij plannen zo snel mogelijk een intakegesprek in.

Close Menu