Bedrijfsspionage: geef de spion geen kans

Bedrijfsspionage

Zeker in dit digitale tijdperk loopt u als bedrijf kans slachtoffer te worden van bedrijfsspionage. Een vernuftige vorm van fraude die uw bedrijf veel schade kan berokkenen. Dat wilt u dus liever voorkomen. Hoe? Dat leggen wij u uit.

Bedrijfsspionage. Wat houdt dat precies in? Simpel gezegd betekent het dat een spion informatie over een bedrijf of over de activiteiten ervan steelt en deze doorspeelt aan een ander bedrijf of andere organisatie. Zo werd in 2017 een werknemer van Siemens aangehouden nadat hij informatie over een stoomturbine verkocht aan een Chinese concurrent. Hiermee maakte hij zich schuldig aan het schenden van octrooirechten en bedrijfsgeheimen. Het verliezen van belangrijke informatie kan grote financiële gevolgen hebben.

Waant u zich als kleiner bedrijf veilig? Het idee dat bedrijfsspionage alleen voorkomt bij multinationals is helaas een valse aanname. Ook als kleiner bedrijf kunt u slachtoffer worden van een bedrijfspion.

Werkwijze bedrijfsspionage

Het lekken van informatie naar een concurrent kan op veel manieren plaatsvinden. We noemen er een paar:

 • Iemand solliciteert bij uw bedrijf, maar is eigenlijk ingehuurd door een concurrent
 • Een huidige werknemer laat zich omkopen door een concurrent
 • Met behulp van moderne technieken verschaft een concurrent toegang tot uw bedrijfsinformatie. Denk aan het afluisteren van telefoongesprekken, maar ook het infiltreren van uw computernetwerk met behulp van Trojan horses.
 • Een werknemer geeft te goeder trouw informatie weg aan wat later criminelen blijken te zijn.

Het mag duidelijk zijn: u loopt op vele fronten risico. Zorg dus dat u uw bedrijfsinformatie goed beschermt en beveiligt. Kijk hierbij zowel naar het technisch beheer van uw informatie als naar het personeel dat met uw informatie werkt.

Preventietips

Hoe pakt u het voorkomen van bedrijfsspionage aan? Daar is niet 1 simpel antwoord op te geven. Het gaat om een heel pakket aan maatregelen. U kunt uw gegevens nog zo goed beveiligd hebben, als u een spion in huis blijkt te hebben, heeft u daar weinig aan.

Onze tips:

 • Maak een overzicht van welke belangrijke en gevoelige informatie u bezit en zoek uit  hoe u deze het beste kunt beschermen en beveiligen (zowel fysiek als digitaal).
 • Stel een beroepscode op waaraan alle medewerkers zich moeten houden.
 • Zorg dat iedere werknemer een concurrentiebeding en geheimhoudingsplicht in zijn arbeidscontract heeft staan.
 • Doe een uitgebreide personeelsscreening en antecedentenonderzoek, zeker bij sollicitanten die met vertrouwelijke informatie gaan werken.
 • Zorg dat medewerkers zich veilig genoeg voelen om vermoedens van interne bedrijfsspionage te melden.
 • Richt een centraal meldpunt in waar klokkenluiders zich kunnen melden
 • Organiseer met enige regelmaat bijeenkomsten/workshops over integriteit op de werkvloer. Maak het onderwerp bespreekbaar.
 • Besteed extra zorg aan werknemers die door bijvoorbeeld financiële of psychische problemen kwetsbaar zijn voor omkoping.

Tot slot: heeft u vermoedens dat u slachtoffer bent van een bedrijfsspion? Wacht niet en onderneem meteen actie.

Wij denken graag mee

Vind u het lastig om een uitgebreid preventieplan op te zetten en uit te voeren? Wij helpen u graag met een risicoanalyse en gerichte adviezen. Heeft u het vermoeden dat u al slachtoffer bent van bedrijfsspionage? Wacht dan geen moment en neem contact op. Wij starten meteen een fraudeonderzoek, waarbij we uiteraard integer en volgens alle huidige wetten en regels te werk gaan.

[callout title=”Meer informatie” buttontext=”Contact” buttonlink=”https://www.inquirendum.nl/contact/”]
Neem nu contact met ons op, dan plannen we zo snel mogelijk een intake.
Bel ons op +31(0)6 25 19 36 26 of stuur een e-mail naar info@inquirendum.nl en maak een afspraak voor een intakegesprek.
[/callout]

 

Close Menu